Website-salespulse-reinaerde-maurice-aaron

Maurice Wit is de begeleider van onze zoon, broer en zwager Aäron. We mochten hem interviewen over zijn bijzondere werk bij Reinaerde.

Grote kans dat je een tijdje geleden ons artikel hebt gelezen over wat ons écht motiveert bij SalesPulse. Of beter gezegd: wíé ons echt motiveert. De drijfveer is namelijk onze zoon, broertje en zwager Aäron Kennedy. Aäron heeft een verstandelijke beperking die onder het ‘Sotos Syndroom’ valt en daarom heeft hij speciale zorg nodig. Overdag gaat hij naar de dagbesteding bij zorginstelling Reinaerde in Den Dolder. Hier worden Aäron en vele anderen met liefde en toewijding begeleid door de professionals van deze organisatie.

Maurice Wit, eindverantwoordelijk begeleider bij Reinaerde in Den Dolder, werkt dagelijks met Aäron. In dit artikel vertelt hij over zijn mooie en dankbare werk.

MAURICE EN REINAERDE

Zorgzaam, open-minded, recht door zee en vredelievend. Dat is hoe Maurice door vrienden wordt omschreven. Maurice Wit, 35 jaar en woonachtig in Soesterberg, werkt al zo’n vijftien jaar binnen de intensieve zorg bij Reinaerde. Hij is eindverantwoordelijk voor het uitzetten van de rode lijn bij de cliënten op de dagbesteding en hij werkt volgens de Triple C-methode: een methode waarin er wordt uitgegaan van het feit dat je bij probleemgedrag slechts het topje van de ijsberg ziet.

Maurice: “Als begeleider bied je een onvoorwaardelijke ondersteuning en een betekenisvolle daginvulling, waarbij er op een andere manier naar probleemgedrag wordt gekeken. Dit doe ik samen met collega’s, een gedragsdeskundige, een coach, een manager en uiteraard de familie of wettelijk vertegenwoordigers van de cliënt. Tegenwoordig wordt de cliënt er gelukkig zelf ook steeds meer bij betrokken.”

Reinaerde is een grote zorginstelling in Utrecht voor mensen met een beperking. Deze beperkingen lopen uiteen van lichte tot ernstige verstandelijke handicaps, psychische problematiek en lichamelijke beperkingen. Daarnaast biedt Reinaerde ook ondersteunende diensten, zoals diagnostiek, advies en behandeling.

ZINVOLLE INVULLING VAN DE DAG

Hoe moeten we een dag op de intensieve dagbesteding bij Reinaerde voor ons zien? Maurice: “We werken via een vast format. ’s Ochtends druppelen de cliënten binnen en starten we rustig op met een kopje koffie of thee. Vervolgens gaan we aan het werk. Afhankelijk van wat de cliënt kan, gaat hij of zij aan de slag met activiteiten die hen een zinvolle invulling van de dag geven. Denk aan huishoudelijke taken, afval prikken en pillen sorteren. Hierdoor is niet alleen de cliënt bezig, maar we helpen er ook anderen mee. Zo is Aäron altijd druk in de weer met de post. Brieven en pakketten komen namelijk binnen op de postkamer die zich naast de groep van Aäron bevindt. Aäron brengt alles vervolgens rond op het terrein. Hierdoor is hij volop in beweging én werkt hij aan een nuttige taak.” Daarnaast is er ook genoeg ruimte voor ontspanning. “We wandelen veel en maken graag puzzels. De keuze ligt bij de cliënt. Het moet natuurlijk wel leuk blijven!”

Sinds 2009 komt Aäron bij Reinaerde en hij wordt vrijwel altijd gebracht door zijn vader Edwin. “Aäron is echt een grote, vriendelijke reus,” zegt Maurice. “Hij heeft behoefte aan structuur en voorspelbaarheid, maar tegelijkertijd is hij ook ontzettend flexibel. Ik ben van mening dat geduld en meedeinen de sleutelwoorden zijn bij hem.” Maurice geeft aan dat hij het ontzettend leuk vindt om met Aäron te werken. “In de ochtend komt hij met een grote glimlach binnen en daarna begint hij eigenlijk meteen te klieren. Op een leuke manier!”

GEZELLIGE SFEER

Op de vraag wat er zo mooi is aan zijn werk, antwoordt Maurice stralend: “Geen dag is hetzelfde. Het werken met die gasten is zo mooi om te doen. Iedere keer bedenken we weer nieuwe dingen waarvan we hopen dat het aanslaat en dat de cliënt het leuk vindt. Ik vind het geweldig om te zien als de cliënten lekker bezig zijn. De ene keer is daar meer hulp van ons bij nodig dan de andere keer. Ook vind ik het mooi om te zien dat ze graag bij ons komen, dat ze lachen bij binnenkomst of wanneer ze je vragen of je er de volgende keer weer bent. Ik probeer altijd een gezellige sfeer te creëren door bijvoorbeeld lekker met ze te koken. Het is een afwisselende baan met veel vrijheden. Ik krijg ontzettend veel energie van de cliënten.”

KERST OP REINAERDE

Helaas kan het kerstfeest dit jaar niet groots gevierd worden in verband met COVID. Maurice vindt dit uiteraard erg jammer. “Normaal gesproken pakten we echt uit met allerlei kraampjes en muziek op het terrein,” legt hij uit. “Pannenkoeken, smoothies, vermaak: alles is er! Familieleden en vrienden van de cliënten komen dan langs en genieten van de sfeer. Dit jaar beperken we ons tot kleinschalige vieringen op de groepen zelf. Maar natuurlijk zetten we ons ervoor in om er desondanks weer een gezellig feest van te maken!”

En wat is zijn kerstwens? Maurice: “Ik hoop dat we snel weer een arm om onze cliënten mogen slaan. Dat we ze meer nabijheid kunnen bieden. De pandemie heeft zeker zijn weerslag op onze cliënten en velen snappen er niets van.”

Laten we inderdaad hopen dat 2021 een jaar wordt waarin we corona achter ons kunnen laten en weer dichterbij elkaar mogen komen. Dankjewel voor het vertellen van je verhaal, Maurice!